Yrittäjän tarina osa 2

Kirjoittaja Lasse Seppänen 28.7.2015 10:00:00

 

Yrittäjän tarina jatkuu. Edellisen osan löydät täältä.

Haave muuttaa

Pojat kasvoivat ja ennen kuin he aloittivat koulun, iski haave kokeilla omia rajoja muualla. Onnistuisiko Laatta Leevi muuallakin? Oulussa kävin katsomassa tiloja, mutta loppusuoralla Jyväskylä ajoi ohi. Seppälän majakasta vuokrasin 126m2 tilan ja sitä aloin sisustaa. Liiketilan takaosaan tuli varasto ja myymälä sijaitsi liikkeen etuosassa (nykyisin myymälätilaa on 370m2 ja varasto 800m2).

Vuonna 1995 pääsiäisen jälkeen avasin Jyväskylän liikkeen. Juuri ennen muuttoa pokkasin Nuori yrittäjä-palkinnon Kokkolassa.  Oli hetken aikaa voittajafiilis.

IMG_3855

Elämää siivouskomerossa ja lyhyt työmatka

Vanha Toyata Hiace ja peräkärry sai kyytiä Kokkolan ja Jyväskylän väliä. Aina maanantaiaamuisin ajoin Jyväskylään. Keskiviikkona taas liikkeen sulkemisen jälkeen lastaamaan Kokkolan liikkeelle ja torstaiaamuna takaisin Jyväskylään. Lauantaina taas kotiin Kokkolaan. Kuormat olivat toisinaan laittomia painoltaan, mutta kalusto kesti.

Jyväskylässä työmatka oli onneksi lyhyt. Portaiden alla oli siivouskomero, jossa oli patja ja hyllyllä video ja televisio. Oven avaamalla olikin jo työpaikalla.

Kerran lähdin perjantai-iltana palaveriin Helsinkiin. Aamulla klo 6 sitten painoin pään tyynyyn makuuhuoneessa, tai siis siivouskomerossa. Yhtäkkiä heräsin kovaan koputukseen. Olin nukkunut pommiin. On sitä silloin, ja myöhemminkin, asiakkaat nauraneet alkuhämmästyksen jälkeen, kun myyjä tuli paljain jaloin, paita vielä napittamatta avaamaan oven ja toivottamaan tervetulleeksi Laatta Leeville. Eivät kuitenkaan liikaa järkyttyneet, koska ovat asioineet liikkeessä jälkeenpäinkin.

Neljän kuukauden päästä siivouskomerosta oli tullut myös varasto ja niin täysi, ettei sinne enää mahtunut. Oli pakko vuokrata asunto.

Elämää Jyväskylässä

Kauppa oli alkanut käymään Jyväskylässä. Ei siis tarvinnut pakata tavaroita autoon ja palata Kokkolaan. Vuokrasin asunnon ja perhe muutti Jyväskylään.

Palkkasin Jyväskylään myös ensimmäisen työntekijän. Ei mennyt sekään kuin elokuvissa. Hän pääsi aloittamaan vasta kahden kuukauden päästä. Teki töitä 2 tuntia ja vanha urheiluvamma ärtyi. Meni lääkäriin ja sanoi samalla itsensä irti. Ja taas alkoi työntekijän etsiminen alusta.

IMG_3853

Siinä meni sitten viisi vuotta taas kuin siivellä. Myymälätilat vaihtuivat isompiin, nykyisiin myymälätiloihin.  Varaston paikka vaihtui useampaankin kertaan, kun tarvitsimme aina isompia ja vielä isompia varastotiloja.  Tulin sitten taas kerran oppineeksi että, kun yrittäjä tuntee yrityksestään hyvää oloa, niin tulee pommi jostakin ja sieltähän se pommi taas tuli.

Meniköhän opit pieleen?

Olin pyrkinyt opiskelemaan jatkuvasti työn ohessa ja yksi oppimani teema oli että yrittäjän täytyy pyrkiä tekemään itsestään mahdollisimman tarpeeton. Silloin pystyy keskittymään paremmin yrityksen johtamiseen ja kehittämiseen. Yritys toimii lähes itsestään, ja kehään voi hypätä aina tarpeen mukaan.

Ilmeisesti teesin kehittäjä ei ihan tarkoittanut sitä, mitä lopulta tapahtui. Tulin lomalta ja kaikki kolme myyjää sanoivat itsensä irti. Yksi heistä toi jopa sairaslomatodistuksen, jossa oli syynä työuupumus, jotta ei olisi tarvinnut irtisanomisaikaa työskennellä. Oli uupunut viettämällään kahden viikon kesälomalla.

Kävi ilmi, että myyjät olivat neuvotelleet selkäni takana Laatta Leevin laattatoimittajien kanssa sopimukset ja saaneet kaksi suurinta tavarantoimittajaa puolelleen. Laatta Leevi oli tilanteessa, että entiset työntekijät perustivat kulman taakse kilpailevan yrityksen, ja vielä yhdessä Laatta Leevin suurimman asiakkaan kanssa.  He saivat mukaansa Laatta Leevin kaksi suurinta tavarantoimittajaa, jotka kieltäytyivät myymästä Laatta Leeville tavaraa vedoten tekemäänsä yksinmyyntisopimukseen. Sitten entiset myyjät alkoivat odotella Laatta Leevin konkurssia ja poistumista markkinoilta ja sitä kautta vallata markkinoita itselleen.

IMG_3854

Loppuuko Laatta Leevi?

Kävin keskusteluja ystävien kanssa, joista monet olivat myös liiketuttuja. Loin selviytymissuunnitelman. Hyvä ystäväni tuli myymäläpäälliköksi autokaupan puolelta. Lisäsimme omaa maahantuontia, etsimme tavarantoimittajiksi meille uusia, pienempiä laattamaahantuojia.  Varsinkin oman maahantuonnin kasvattaminen oli hyvä juttu. Nyt pystyimme tarjoamaan laadukkaampia tuotteita edullisempaan hintaan. Asiakkaat eivät onneksi hylänneet meitä. Myynti notkahti hetkeksi alaspäin, mutta ei loppunut. Tuli uusi alku.

mainos

 

Yrittäjän tarina jatkuu ensi viikolla julkaistavassa jatko-osassa.

Aihealueet: Laatta Leevi

Laatta Leevi Blogi

Tilaa artikkelit suoraan sähköpostiisi!

Seuraa meitä myös somessa

Ideoita kylpyhuoneeseen

Nappaa ideat unelmiesi kylpyhuoneen toteutukseen kylpyhuoneen ideakatalogista!

Avaa katalogi

Viimeisimmät artikkelit

Luetuimmat artikkelit