Pienen kylpyhuoneen suunnittelu vs. suuren kylpyhuoneen suunnittelu

Kirjoittaja Laatta Leevi 14.7.2015 10:00:00

 

116365

Käsittelimme blogissamme jo aiemmin, mitä kylpyhuoneen suunnittelussa tulisi ottaa huomioon. Tällä kertaa keskitymme erityisesti pienten sekä suurten kylpyhuoneiden suunnitteluun. Kysyimmekin sisustussuunnittelija Marika Kurjelta, mitä tulisi ottaa huomioon pienen tai toisaalta erityisen suuren kylpyhuoneen remontin ja sisustuksen suunnittelussa?

 

Suunnittelun lähtökohdat

Suomalaiset kylpyhuoneet ovat monesti melko pieniä verrattuna esimerkiksi keskieurooppalaisiin kylpyhuoneisiin. Viime vuosikymmeninä kylpyhuoneiden koko ja toiminnallisuuksien määrä on kasvanut, mutta erityisesti vanhemmissa asunnoissa kylpyhuoneet ovat erittäin kompakteja.

Kuten edellisessä aihetta käsittelevässä artikkelissa totesimme, ovat kylpyhuoneen suunnittelun lähtökohtana huoneen mitoitus, valaistus sekä materiaalit, oli kyseessä sitten pieni tai suuri kylpyhuone.

Pieni kylpyhuone

Kompakti, mutta toimiva kylpyhuone (kuva: Marika Kurki)

 

Yhtenäinen värimaailma ja toimintojen integrointi

Kylpyhuoneissa on nykyään paljon erilaisia toimintoja, jotka täytyy mahduttaa pieneenkin tilaan. Jotta lopputuloksesta ei tule sekava, tulisi pienen kylpyhuoneen sisustuksessa panostaa yhtenäiseen, mielellään vaaleaan värimaailmaan sekä eri toimintojen integrointiin huoneen rakenteisiin.

Yhtenäinen värimaailma paitsi rauhoittaa, luo se myös lisää avaruutta. Kun shampoo- ja saippuapullot eivät loju suihkun lattialla tai erillisissä irtotelineissä, vaan seisovat kauniissa rivissä suihkuseinään integroidulla, laatoitetulla pesuainehyllyllä, on huoneen ilme heti paljon siistimpi ja avarampi.

Kylpyhuone

Yhtenäinen värimaailma rauhoittaa (kuva: Marika Kurki)

Vaikka kylpyhuoneessa käytettäisiinkin samaa laattasarjaa ja sävymaailmaa, ei lopputuloksen tarvitse silti olla tylsä. Erikokoisilla laatoilla onkin mahdollista leikitellä ja muodostaa mielenkiintoisia kokonaisuuksia ja pintoja kylpyhuoneeseen.

Kylpyhuone

Harmoniaa samalla sävymaailmalla (Ceramica del Conca)

 

Toiminnallisuus ennen kaikkea!

Erityisesti pienessä kylpyhuoneessa tulisi jokainen toiminto suunnitella huolellisesti ennen remonttia, koska esimerkiksi pistokkeiden määrää tai kalusteiden mitoitusta on vaikeaa, ellei jopa mahdotonta lähteä muuttamaan jälkikäteen. Suunnittelussa tulisikin ottaa huomioon jokainen pienikin yksityiskohta, kuten pyyhekoukkujen määrä ja sijoittelu – miltä ne näyttävät ja miten mahtuvat sekä istuvat kokonaisuuteen?

Svedbergs

Ratkaisuja pieneen kylpyhuoneeseen (Svedbergs)

Pienissä kylpyhuoneissa suositeltavaa on myös käyttää kääntyviä suihkuseiniä, jolloin lattiatilaa jää huomattavasti enemmän käyttöön kuin perinteisen suihkuseinän tai – kopin kanssa. Kurjen mukaan myös valaistuksella voidaan aikaansaada lisää tilaa ja avaruutta pieneen kylpyhuoneeseen.

 

Käytä suuri tila hyödyksi

Suuremmissa kylpyhuoneissa on Kurjen mukaan erityisen tärkeää suunnitella tilan toiminnallisuus ja toimivuus hyvin, jotta tilasta ei tule vain suurta hallia. Suuri tila kannattaakin käyttää hyvin hyödyksi tuomalla sinne esimerkiksi kaarevia seiniä, erilaisia suihkuratkaisuja sekä laatoitettuja penkkejä tai suihkuhyllyjä elävöittämään ja jakamaan suurta tilaa. Isoon kylpyhuoneeseen onkin mahdollista luoda ylellistä kylpylätunnelmaa ja luksusta monien pienten yksityiskohtien avulla.

Kylpyhuone

Kaarevia muotoja ja kylpylätunnelmaa (kuva: Marika Kurki)

Isommissa kylpyhuoneissa on monesti tilaa myös esimerkiksi ammeelle, jonka voi hyvin koteloida ja laatoittaa kylpyhuoneen ilmeeseen sopivaksi tuoden tilaan sekä persoonallisuutta että avaruutta ja yhteneväisyyttä.

Kylpyhuone

Suuren kylpyhuoneen yksityiskohtia (kuva: Marika Kurki)

 

Huolellinen suunnittelu kannattaa

Kurjen mukaan huolellinen suunnittelu mahdollisimman pitkälle loppuun asti kannattaa ja maksaa vaivan. Loppuun asti mietitty suunnitelma säästää sekä aikaa että rahaa siinä vaiheessa kun projektia aletaan kunnolla toteuttamaan ja hankintoja tekemään.

 

Haluatko lisätietoja kylpyhuoneremontin suunnittelusta?

Lataa maksuton Kylpyhuoneremontoijan oppaamme saadaksesi hyödyllisiä vinkkejä sekä lisätietoja kylpyhuoneremontin suunnittelusta sekä laattojen valinnasta.

Lataa kylpyhuoneremontoijan opas

Linkki Marika Kurjen blogiin

Aihealueet: Sisustus, Laatat, Kylpyhuonekalusteet, Remontointi ja rakentaminen, Sisustussuunnittelu, Kylpyhuone

Laatta Leevi Blogi

Tilaa artikkelit suoraan sähköpostiisi!

Seuraa meitä myös somessa

Ideoita kylpyhuoneeseen

Nappaa ideat unelmiesi kylpyhuoneen toteutukseen kylpyhuoneen ideakatalogista!

Avaa katalogi

Viimeisimmät artikkelit

Luetuimmat artikkelit