Laattojen hinta-laatusuhde - mitä laattojen valinnassa tulee ottaa huomioon?

Kirjoittaja Laatta Leevi 20.8.2015 10:00:00

Laattojen hinta-laatusuhde

Erikoisliikkeiden laattoja vertaillessa voi monelle tulla yllätyksenä, että jopa äkkiseltään samantyylisiltä näyttävien laattojen välillä voi olla suuriakin hintaeroja. Miksi näin on ja miten valitset hinta-laatusuhteeltaan oikeanlaiset laatat juuri omaan projektiisi?

 

Valmistusmaa heijastuu laattojen hintaanLaattojen hinta-laatusuhde

Laattojen hintaan vaikuttavat paitsi laatan design ja ulkonäkö, myös valmistusmaa sekä valmistustapa. Turkissa tai esimerkiksi Puolassa valmistetut laatat ovat monesti halvempia edullisempien työkustannusten ansiosta.

Perinteisissä laattamaissa, kuten Italiassa ja Espanjassa valmistetut laatat ovat hintatasoltaan kalliimpia, mutta toisaalta ne voittavat ulkonäöllisiltä ja teknisiltä ominaisuuksillaan ylivoimaisesti halvemman tuotannon maissa valmistetut laatat. Usein myös näissä maissa valmistetuissa laatoissa on otettu paremmin huomioon laatan valmistukseen liittyvät ympäristövaikutukset ja huomioitu niiden minimointi laattojen valmistusprosessissa. 

 

Valmistustapa ja raaka-aineet vaikuttavat laatan pitkäikäisyyteen

Perinteisissä laattamaissa panostetaan myös ihan eri tavalla laattojen designiin sekä käytetään laattojen valmistukseen laadukkaampia raaka-aineita ja kovempia polttolämpötiloja. Laadukkaamman laatan tunnistaakin usein siitä, että ne ovat hieman paksumpia kuin halvemmat vastaavat.

Jos laatan valmistuksessa on tingitty esimerkiksi raaka-aineissa, vaikuttaa tämä tietysti myös laatan kulutuskestävyyteen aiheuttaen mahdollisesti myöhemmin riskejä käytössä. Laadikkaat raaka-aineet auttavat laattaa kestämään päivittäisessä kulutuksessa ja säilyttämään vetovoimaisuutensa vielä pitkään asentamisen jälkeen.

 

Laatta on suhteessa edullinen materiaaliratkaisu

Laattojen hintoja vertaillessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä se, että laatan tulisi näyttää hyvältä vielä 10–15 vuoden päästäkin. Lattia onkin suhteessa edullinen materiaaliratkaisu, kunhan sen valinnassa on onnistuttu takaamaan laatan pitkäikäisyys - valitsemalla laatta, jonka design ja tekniset ominaisuudet kestävät aikaa.

Erityisesti Suomessa laattojen asennustyön hinta on suhteellisen korkea, sillä asentamisen jälki on myös korkealaatuista. Sen vuoksi laattojen hinnoissa ei kannata mennä sieltä, mistä aita on matalin jos edullinen hinta kostautuu laatan lyhytikäisyytenä. Jo laattojen asentaminen on merkittävä investointi, jonka lopputuloksen tulisikin kestää.

 

Miten onnistun laattavalinnassa?

Selkeä visio unelmiesi lopputuloksesta on hyvä lähtökohta laattavalinnassa onnistumiseen. Erikoisliikkeiden myyjät osaavat auttaa oikeanlaisen laatan valinnassa ja kertoa mikä laatta soveltuu parhaiten mihinkin tilaan. Voit myös tutustua luotettavien valmistajien kokoelmiin, joiden laatat kestävät tunnetusti aikaa ja kulutusta ja useiden vuosikymmenten kokemuksella. Tällaisia valmistajia ovat esim. Terratinta Ceramiche, Herberia Ceramica sekä Geotiles.  

 

Haluatko lisätietoja?

Lataa maksuton Laattojen ostajan oppaamme saadaksesi hyödyllisiä vinkkejä sekä lisätietoja oikeanlaisten laattojen valinnasta.

Lataa laattojen ostajan opas

Aihealueet: Sisustus, Laatat, Remontointi ja rakentaminen

Laatta Leevi Blogi

Tilaa artikkelit suoraan sähköpostiisi!

Seuraa meitä myös somessa

Ideoita kylpyhuoneeseen

Nappaa ideat unelmiesi kylpyhuoneen toteutukseen kylpyhuoneen ideakatalogista!

Avaa katalogi

Viimeisimmät artikkelit

Luetuimmat artikkelit