Laatta on ympäristöystävällinen valinta

Kirjoittaja Laatta Leevi 22.8.2019 8:03:00

stream-967623_1920

Laatta on ympäristöystävällinen materiaali - periaatteessa täydellisen ympäristöystävällinen, koska sen valmistusprosessissa ei käytetä juurikaan keinotekoisia aineita. Laattojen pääraaka-aineena toimivat savi, kvartsi ja maasälpä, eikä laattojen tuhansia vuosia vanha valmistustapa ole muuttunut perusperiaatteeltaan - tehostumista ja tekniikan kehittymistä lukuunottamatta. 

Laatta on lähtökohtaisesti aina ympäristöystävällinen ratkaisu, mutta myös laattojen, valmistajien ja toimittajien välillä on eroja siinä, mikä laatan lopullinen hiilijalanjälki tulee olemaan. 

 

Laattavalmistajat vaikuttavat hiilijalanjälkeensä eri tavoin

Laattojen valmistuksessa on pääasiassa muunnettu valmistukseen kuluvan veden käyttö ympäristöystävällisiksi. Uusimmissa  tehtaissa 80% käytetystä vedestä saadaan palautettua puhdistettuna takaisin luontoon tai käytetään uudestaan valmistusprosessissa ja loput 20% haihtuu valmistuksen yhteydessä pois. Laattavalmistajat hyödyntävät myös mahdollisimman tehokkaasti omaa sijaintiaan vastuullisissa valinnoissa - esimerkiksi moni espanjalaisista laattatehtaista käyttää aurinkoenergiaa ja on sijoittanut tehtaansa raakamateriaalien läheisyyteen - laattojen raaka-materiaaleja saatetaan kuljettaa kaivuualueen ja tehtaan välillä vain 100km. 

Italiassa taas on erikoistuttu kierrättämään vanhoja laattoja uusien laattojen tuotannossa. Näin usein rakennusjätteisiin päätyvät vanhat laatat saavat uuden elämän tyylikkään ja laadukkaan italialaisen laattavalmistuksen muodossa. Jopa 50-60% laatan valmistukseen käytetyistä raakamateriaaleista voi olla kierrätysmateriaaleja.Pienet elinkaarikustannukset, pieni rasite ympäristölle

Tuotteen elinkaarikustannus laatassa on erittäin vähäinen, koska kyseessä on käytännössä täysin huoltovapaa tuote. Laatta on kestävä materiaali, joka ei kulu helposti. Laatan perinteisimpiä syitä vaihdolle onkin useita vuosikymmeniä vanhan laatan kuosin tai koon poistuminen muodista, jolloin se vaihdetaan uuteen, ajankohtaisempaan vaihtoehtoon.

Laatan erittäin vähäisen elinkaarikustannuksen vuoksi (ja lisäksi) myös sen ympäristökuormitus on vähäinen. Koska laattaa ei tarvitse vaihtaa usein, sen käyttö rakentamisessa vähentää tilojen ylläpitoon tarvittavan materiaalien ja siitä syntyvän jätteen määrää.

 

Laatta Leevi panostaa ympäristöystävällisyyteen

Ympäristöystävälliset arvot ovat meille tärkeää. Siksi edellytämme kumppaneiltamme voimassa olevia ympäristösertifikaatteja. Ympäristöystävällisyys kriteereistä, joita käytämme edustamiemme laattatehtaiden valinnassa (laadun ja tyylin lisäksi). 

Laattatehtaiden valintakriteerien lisäksi minimoimme myymiemme tuotteidemme hiilijalanjälkeä kolmella merkittävällä tavalla:

  • Edellyttämällä myös logistisilta kumppaneiltamme sitoutumista ympäristöystävällisiin arvoihin,
  • kuljettamalla tuotteet tehtaista pääasiassa junarahtina (joissa on pienemmät säästöt kuin kumipyörä- tai laivarahdissa), ja
  • vähentämällä kuljetusliikennettä karsimalla turhia välikäsiä toimitusketjusta - sovimme toimitukset tehtaista varastoomme suoraan valmistajien kanssa.

 

Haluatko lisätietoja?

Jos sinulla jäi kysyttävää aiheesta, ota meihin yhteyttä! Kerromme sinulle mielellämme lisää arvoistamme ja autamme sinua löytämään juuri sopivat laatat projektiisi. 

Aihealueet: Laatat, Remontointi ja rakentaminen, Laatta Leevi

Laatta Leevi Blogi

Tilaa artikkelit suoraan sähköpostiisi!

Seuraa meitä myös somessa

Ideoita kylpyhuoneeseen

Nappaa ideat unelmiesi kylpyhuoneen toteutukseen kylpyhuoneen ideakatalogista!

Avaa katalogi

Viimeisimmät artikkelit

Luetuimmat artikkelit